29 Şubat 2012 Çarşamba

şarap (wikipedia)

Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür. Üzüm şarabı kırmızı, beyaz veya rose (pembe) olur. Bunun yanı sıra köpüklü şaraplarda mevcuttur. Ayrıca, şaraplar içindeki şeker miktarına göre de sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırmaya göre; sek, dömi-sek, yarı-tatlı ve tatlı olmak üzere dört ana grup vardır. Üzümden imal edilmeyen şaraplara meyve şarabı adı verilir. Her meyveden şarap üretilebilir. Fakat dünyada şarapların büyük bir kısımı üzümden üretilmektedir. Arpa gibi nişastaiçeren bitkilerden yapılan içecekler şarap sınıfına girmez. Şarap genelde üzüm ve meyvelerden elde edilir.En iyi içme zamanı on yıldan sonradır ve kırk yıla kadar içilebilir. Bunun yanı sıra uzakdoğuda yaygın bir şekilde pirinç şarabı da tüketilir. Pirincin buharla pişirilip mayalanmasıyla elde edilir.
            Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz/Syrah, Zinfandel, Nebbiolo, Sangiovese, Tempranillo, Aglianico, Gamay, Grenache, ve Barbera başlıca kırmızı üzüm türleridir. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris/Pinot Grigio, Gewürtztraminer, Chenin Blanc, Muscat, Pinot Blanc, Sémillon, Trebbiano ve Viogner ise başlıca beyaz üzüm türleridir.
Şarabın diğer kullanım yerleri
Din
Hıristiyanlıkta Kudas Ayininde hiçbir katkı maddesi eklenmeden kullanılır.
Eczacılık
Tıbbi Şarap; içine çeşitli maddelerin çözünmesiyle içmek suretiyle yapılan ilaçtır. Alkol derecesi en az 11 olan kırmızı veya beyaz şaraplar tercih edilir.
Edebiyat
Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, âşığın kanlı göz yaşıdır. Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır. ve tekkelerde saki adındaki şarap dağıtıcı aslında Allah'ın rahmetini dağıtır. yani şarap mecaz anlamda kullanılır edebiyatta.şarap ın diğer adı da mey dir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

What's up all, here every one is sharing these know-how, so it's nіce
to read thiѕ weblog, and I used tο visit this blοg eνeгy day.


Feel free tо surf tо my page - seopressor version5
my page: SEOPressor V5 review

Adsız dedi ki...

Hello, just wantеd to mention, I liked this blog post.

Ιt ωas inѕpirіng. Κеeρ on pоѕting!


Here іs my wеb ѕite: SEOPressor

Adsız dedi ki...

Whаt's Happening i am new to this, I stumbled upon this I've found
It pοѕitively helpful and it has helрed me out loads.

I hope tо contribute & assist ԁiffeгеnt userѕ
like its аideԁ me. Good jοb.

Have a look аt my web blog; SEOPressor

Adsız dedi ki...

WOW ϳust what I was lоoκing foг.

Cаme heге by searching for SEOPressor V5